Urtekurs - Frøydis Jacobsen
På lørdag 5. juli delte Frøydis Jacobsen, en av våre hardtarbeidende frivillige, hennes kunnskap og mange-års erfaring med urter og planter. Vi holdte urtekurs på Verdige Smil senteret og flere interesserte meldte seg på. Her er et kort sammendrag over hva kurset handlet om, tips fra Frøydis og mer informasjon om hvordan du kan bli med på neste kurset.
Tips nr. 1
“Plukk aldri urter i veikanten. De er fulle av støv og noen kjemikalier, og det er jo der hunden luftes. Gå litt unna veien og plukk alltid bare der du vet det ikke er sprøytet.”
Dette var et kurs for å lære mere om hvilken urter er sikre å ta og hvordan vi bruker disse. Deltakerne gikk gjennom og smakte på mange krydderurter for å bli bedre kjent med disse. De smakte på ferske og på tørre.
Prosessen er å plukke urter du er sikker på. Tørk de og oppbevar de på glass eller boks. Oppbevarer du de på glass bør du sette de på et mørkt sted, slik at de ikke blir ødelagt av sola/ lyset. Urter kan stå lenge. Under gode forhold.
Frøydis Jacobsen og hennes enormt utvalg av krydder, urter, tinkturer, siruper m.m mens hun holdte kurset.
Du kan google, eller du kan bruke smaksansen for å blande urter. I italienske blanding kan du f.eks bruke oregano, basillikum, rosmarin, timmian og paprikapulver. Dersom du velger å kjøpe noe av delene (om du har noen urter, men ikke alle), kjøp helst økologisk. Dette var bare et eksempel på krydder.
Du kan lage krydder til det du ønsker. Deltakerne opplevde på kurset er det mange forskjellige urter med ekstremt forskjellige smaker.
“Smak og prøv, øvelse gjør mester. ”
Urtene, blomstrene og bærene kan lufttørkes f. eks på et luftig loftsrom om det er tilgjengelig. De legges utover eller henges opp. Noen binder urtene opp i bunter og lar de tørke på kjøkkenet hengende. Frøydis bruker alltid tørker eller om de to tørkerne hun har er fulle, bruker hun stekovnen. Sjekk at de er helt tørre og ikke la de overtørke.
“Bruker du stekovnen sett den på under 50 grader (30-40 grader) og i tillegg sett en tresleiv eller noe i døra til ovnen slik at dampen går raskt ut.”
“Pilgrimste” - En urtete blanding laget av Frøydis for Verdige Smil standen ved Olavsmarkedet i 2024.
Urter til te var også et stort tema og det ble smakt på mange forskjellige urter - også tørket bær. I mange blandinger brukes tørkede bær som jordbær, blåbær, tyttebær og til å med frukt som eplebiter og skall av økologisk klementin og økologisk appelsin. Tørket peppermynte og knust tørket jordbær er magisk.
De fine basisene som brukes i mange teer er bjørkeblader (som skal plukkes og tørkes når bladene er så små som museører) nye bringebærblader og villjordbær blader. Løvetann er bitter, mjødurtblomst er søt. Mange blomster som var tørket var blant annet hvit og rød kløver, geitramsblomster, ringblomster, ryllik, prikkperikum (den foralte Frøydis at man skal være ekstremt forsiktig med!), hylleblomst, roser, peppermynte og mange flere.
“Lag din egen julete, sommerte og server dine venner. Lag en fin dekor på glasset, posen eller boksen og det er en yppelig gave. ”
Bilde tatt mens en deltaker lagde sin egen urtete blanding.
Alle deltakerne fikk en mulighet til å blande seg sin egen te, det de mente passet sammen for dem. Det var fint å se at alle kastet seg over oppgaven. Man må tørre å prøve, slik er det når man blander urter - tilsette litt etter litt til man finner det man liker.
En av deltakerne koser seg med sin egen urtete
Det ble poengtert mange ganger hvor viktig det er å være 100% sikker på det som plukkes, derfor er det flere urter som kan forveksles med andre, som ikke ble med på kurset. Men deltakerne hadde likevel mange, mange å ta av.
Deltakerne prøvde løvetannsalve som Frøydis laget og tok med.
Så snakket de litt om fire forskjellige oljer som passer til kremer, salver og massasjeeoljer. Frøydis hadde med løvetannsalve som hun laget. Den ene boksen med løvetann og den andre med løvetann og fem dråper eterisk olje som hadde samme egenskap. Selvfølgelig fikk alle prøve begge. Frøydis snakket om hvor viktig det er at man liker det man tar på huden, slik at man har på en positiv duft for seg - slik at kropp og salve jobber sammen.
“Det er viktig at man sjekker egenskapen de urter man bruker i salver og oljer, slik at den ene ikke slår i hjel virkningen av den andre. ”
Etter teen ble det sendt rundt 4 kurver med micromat. Deltakerne var bedt om å smake på de og skrive ned hva de trodde det var. Svaret fikk de etterpå. Til slutt fikk alle to kannespakker av teen Våreventyr og to pakker Middelhavskrydder.
Frøydis ga alle delltakerne nettsiden til en venn som heter Rolv. Der finner du urtene man plukker ute i det fri. Det står også om virkning. Rolv.no har nettsiden urtekilden.no. Det er der du finner alt om norske planter. Man kan også bestille boken «Medisinplanter i Norge» hos de om man ønsker, begge (boken og nettsiden) har samme innhold.
Gele av mynte var også et tema, alle fikk så smake av den Frøydis hadde laget. Her er en av oppskriftene fra Frøydis:
Myntegele :
4,5 dl mynteblader (sammenpresset)
6 dl vann
750 gr sukker
50 gr certopulver (har man ikke fruktpektin certo kan man bruke syltepulver, men da blir geleen mere kornet)
Litt grønn konditorfarge.
Intruskjon:
Varm langsomt myntebladene og vannet og la det koke i 2 min. Ta kjelen av platen og la bladene trekke i 10 min. Sil saften og ha den tilbake i kjelen. Rør litt og litt sukker om gangen og rør til alt er løst opp. Ta så oppi sitronsaft og grønn farge. Nå er det Certo sin tur. La alt koke opp og ta av platen. Skum av og ha den på rene glass og sett på lokk.
“Forresten er rosegele også nydelig”, sier Frøydis
Dette er ment som en oppsummering av kurset. Det var mye mer, men om det er noe dere lurer på angående urter og villevekst så spør Frøydis på mail addressen hennes: fr.jacobsen@gmail.com.
Har du lest hittil og er spent og nysjerrig over hvordan du kan bli med på det neste matkurset hos Verdige Smil? Følg oss på vår Facebook side “Verdige Smil”, der finner du alle oppdatert informasjon om aktivitetene som skjer hos oss. Vil du ha en personlig påminnelse? Send gjerne en melding til oss på 48907909 og da legger vi deg på påminnelseslisten og du får informasjon hver gang vi skal holde matkurs.
“God sommer fra alle oss i Verdige Smil,og kos dere med urtene! Takk igjen til dere som deltok❤️”