Mat og mangfoldighet - Iransk matkurs

26. april holdte vi Iransk matkurs hos Verdige Smil. Kurset var ledet av vår frivillig Shilan. Etter kurset spurte vi Shilan om hun kunne si noe ord om seg selv, hennes kultur, erfaring som frivillig, interesse i matlaging osv. La oss se på hva hun har å si.

Hei Shilan, Kan du si noe kort om deg selv og din bakgrunn?
Mitt navn er Shilan, jeg er 34 år gammel og kommer fra den kurdiske delen av Iran. Nå bor jeg i Norge – et nytt land, et nytt språk, et nytt liv.

Hvordan har det vært å være en frivillig hos Verdige Smil?

Jeg går på norskkurs og jobber som frivillig hos Verdige Smil, et sted som har fått en helt spesiell plass i hjertet mitt.

Shilan sier

Her, i dette lille fellesskapet, fant jeg noe jeg trodde jeg hadde mistet da jeg forlot hjemlandet mitt – varme, tilhørighet, og mennesker som ser meg.

Jeg har ingen familie her i Norge. Jeg vet ikke når – eller om – jeg får se dem igjen. Det gjør vondt. Men nettopp derfor betyr dem som jeg har blitt kjent med her, så uendelig mye for meg.

De er ikke bare venner – de har blitt som en erstatning for familien jeg savner hver eneste dag. Når jeg smiler sammen med dem, føler jeg at jeg ikke er helt alene.

Å jobbe frivillig gir meg en dyp følelse av mening. Jeg er en sosial og åpen person som liker å bidra, være der for andre og gjøre en positiv forskjell – akkurat slik mange nordmenn har vært her for meg.

Kan du fortelle oss litt om din interesse i matlaging og Iransk matkultur?

En av de største gledene i livet mitt er matlaging. Å lage mat gir meg ro i sjelen. Det er ikke bare noe jeg gjør for å spise – det er min måte å skape, min måte å huske, og min måte å vise kjærlighet.

Et bilde av Shilan mens hun viser hvordan man kan få ut den beste smaken og farget ut av safran.

Før jeg kom til Norge, hadde jeg aldri smakt noe annet enn iransk mat. Men en dag ble jeg invitert hjem til en norsk venn og fikk smake pinnekjøtt for aller første gang. Den smaken – den ekte, rene smaken – glemmer jeg aldri. Det var en ny og vakker opplevelse, og jeg følte meg inkludert.

Shilan sammen med deltakerne på Iransk matkurs.

Mat for meg er mer enn næring. Det er et språk – et språk som forteller historier om hvor jeg kommer fra.

Iransk mat er som vår kultur: rik på smak, tradisjon og tålmodighet. Når jeg lager ghormeh sabzi, lar jeg den stå og putre i minst fem timer – fordi det tar tid å skape noe ekte og godt. Eller når jeg lager abgoosht, må det koke langsomt i flere timer.

I disse duftene og smakene lever minnene mine – minner fra familiemiddager, latter rundt bordet, og mors kjærlige hender.

Jeg har lagt merke til at mange nordmenn ikke kjenner så godt til iransk matkultur. Derfor er det viktig for meg å få dele den.

Når jeg lager mat fra hjemlandet mitt, deler jeg samtidig en bit av sjelen min. Jeg håper at flere nordmenn kan få oppleve de rike smakene, de dype tradisjonene og kjærligheten som bor i iransk mat – akkurat som jeg har fått oppleve norsk gjestfrihet og matglede så forskjellige likevel.
Gjennom maten bygger vi broer. Og kanskje, gjennom smaken av safran, lime og urter, kan vi kjenne at vi ikke er så forskjellige likevel

Har du lest hittil og lurer på hvordan du kan bli med på det neste matkurset hos Verdige Smil? Følg oss på vår Facebook side “Verdige Smil”, der finner du alle oppdatert informasjon om aktivitetene som skjer hos oss. Vil du ha en personlig påminnelse? Send gjerne en melding til oss på 48907909, og da legger vi deg på påminnelseslisten, og du får informasjon hver gang vi skal holde matkurs. Vi ønsker alle en riktig god sommer!

Neste
Neste

Urtekurs - Frøydis Jacobsen