Mat og Mangfoldighet - Afghansk matkurs
25. oktober holdt vi afghansk matkurs hos Verdige Smil. Kurset var ledet av våre frivillige Zayneb og Freshteh. Etter kurset spurte vi Zayneb om hun kunne si noe ord om seg selv, hennes kultur, erfaring som frivillig, interesse i matlaging osv. La oss se på hva hun har å si.
Kan du snakke kort om deg selv?
Jeg er fra Afghanistan. Jeg har familien min her, guttene mine, og har jobbet på ulike kjøkken i 4-5 år i Norge her.
Hvordan du blir kjent med i Verdige Smil og hvordan er det å være en frivillig hos Verdige Smil?
Jeg hørte om Verdige Smil fra naboen min. Jeg forklarte henne at jeg hadde problemer med min helse og det påvirket meg psykisk. Da foreslo hun meg å komme hit for å bli kjent med folk og være ut av huset litt.
Zayneb lager jalebi deig på matkurset.
Så kom jeg hit først for 2 år siden for å lære norsk og ble med på syverksted. Etter hvert ble jeg frivillig på verkstedet, lagde mat for Smil-festen i september 2025 og holdt afghansk matkurs i oktober med svigerdattera mi.
Jeg er glad i å være her. Jeg liker å komme hit, være frivillig og hjelpe til, sitte og prate med andre. Det føles kjempebra å være her.
Kan du fortelle meg litt om matkulturen i Afghanistan? Hva er afghansk tradisjonell mat?
Vi har mange forskjellige ris retter enten med kjøtt eller grønnsaker. For eksempel kabuli pulao er en ris rett og det har lam, gulrot, rosiner med ris. Også har vi ulike måter til å lage kofte, for eksempel ghormeh sabzi og khoresh.
Mantu er en annen type mat som er viktig for afghanere. Det er en slags pasta som er fylt med kokt kjøttdeig, og vi koker den i dampen og spiser med en spesiell saus som har splittede kikerter og yoghurt miks.
Hva føler du når du snakker om mat? Liker du å lage mat?
Å lage mat fra min kultur er viktig for meg, det er en fin måte å fortelle om hjemlandet mitt. Når jeg får besøk, lager jeg mange ulike typer afghanske mat og jeg vil at alle får smak av det. Vi må hjelpe hverandre og bli kjent med ulike kulturer og ulike mat.
Sammen med deltakere på afghansk matkurs.
Her er et oppskrift fra afghansk matkurs som dere kan prøve til middag. Sausen brukes på afghansk mantu men det er godt over vanlig pasta og så!
Splittede kikerter saus:
1 kopp splittede kikerter
1 løk
3 ss olje
2 ts tomatpure
svartpepper etter smak
salt etter smak
Fremgansmåte:
Kokk kikerter i 3 kopper vann og litt salt til det er myk, hell vannet.
Skjær løk i små terninger, stek i olje.
Tilsett tomatpure og stek et minutt. Legg inn svartpepper.
Tilsett kikerter tilbake i blandingen, tilsett varmt vann til det dekker kikertene, tilpass saltet etter smak.
Kokk ti minutter til og server over kokt pasta.
Tips: Bruk yoghurt på pastaen for å balansere smak.
Afghansk mantu med yoghurt og kikerter saus.
Har du lest hittil og lurer på hvordan du kan bli med på det neste matkurset hos Verdige Smil? Følg oss på vår Facebook side “Verdige Smil”, der finner du alle oppdatert informasjon om aktivitetene som skjer hos oss.
Vil du ha en personlig påminnelse? Send gjerne en melding til oss på 48907909, og da legger vi deg på påminnelseslisten, og du får informasjon hver gang vi skal holde matkurs.